Winter in Nederland: De grootste evenementen in de winter van 2024-2025

De winter is weer in aantocht, en dat betekent dat heel Nederland zich opmaakt voor een seizoen vol feestelijke, culturele en sportieve evenementen. Van schaatswedstrijden op natuurijs tot sfeervolle kerstmarkten in historische steden, de winter van 2024-2025 belooft onvergetelijk te worden. Dit zijn de belangrijkste evenementen waar je deze winter naar uit kunt kijken.

1. Amsterdam Light Festival (november 2024 - januari 2025)
Het Amsterdam Light Festival is inmiddels een vaste waarde in de Nederlandse winteragenda. Dit kunstzinnige evenement tovert de grachten van de hoofdstad om tot een magisch lichtspektakel, waarbij kunstenaars van over de hele wereld hun lichtinstallaties tentoonstellen. Dit jaar, van eind november 2024 tot begin januari 2025, staat het festival in het teken van "Reflecties van het Verleden", waarbij thema's als geschiedenis, cultuur en duurzaamheid centraal staan.

Sinds de oprichting in 2012 is het festival elk jaar gegroeid, en trekt het nu honderdduizenden bezoekers. Niet alleen toeristen, maar ook Amsterdammers zelf weten het evenement te waarderen. Met wandel- en boottochten door de grachten kun je deze winter weer genieten van betoverende lichtkunst in de donkere maanden. Verwacht verlichte bruggen, spectaculaire waterprojecties en innovatieve lichtinstallaties die je aan het denken zetten over de wereld om ons heen.

2. Kerstmarkten in Maastricht en Dordrecht (december 2024)
Als er iets typisch is aan de Nederlandse winter, dan zijn het wel de kerstmarkten. De kerstmarkt van Maastricht, die elk jaar in december plaatsvindt, is al jaren een van de populairste van het land. De historische binnenstad wordt omgetoverd tot een winterwonderland met sfeervolle houten kraampjes, gezellige lichtjes en heerlijke winterse lekkernijen zoals oliebollen, glühwein en warme chocolademelk. Het Vrijthof, een van de bekendste pleinen van Maastricht, wordt elk jaar het hart van de kerstmarkt en biedt naast de gebruikelijke kraampjes ook een grote schaatsbaan en een reuzenrad.

Niet ver daarvandaan, in het historische Dordrecht, wordt in december ook de grootste kerstmarkt van Nederland gehouden. De Dordtse kerstmarkt, met meer dan 200 kraampjes en vele muziekoptredens, is een perfecte plek om de feestdagen in te luiden. Dordrecht, met zijn pittoreske straten en grachten, vormt een prachtige achtergrond voor dit evenement. Voor de ware kerstliefhebbers zijn deze markten een niet te missen ervaring.

3. De Elfstedentocht: Wordt 2025 hét jaar?
De legendarische Elfstedentocht houdt elke winter de gemoederen in Nederland bezig. Hoewel het natuurijs in de afgelopen jaren niet dik genoeg is geweest om de tocht door te laten gaan, blijven schaatsliefhebbers hoop houden dat het in 2025 eindelijk weer zover is. Deze iconische schaatsmarathon, die alleen plaatsvindt als de omstandigheden op natuurijs goed genoeg zijn, voert deelnemers langs de elf Friese steden over een afstand van bijna 200 kilometer.

Sinds de eerste editie in 1909 is de Elfstedentocht uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze en zwaarste schaatswedstrijden ter wereld. De laatste tocht werd gehouden in 1997, maar elke winter is er weer hoop dat de tocht der tochten opnieuw kan worden verreden. De winter van 2024-2025 zou zomaar eens de boeken in kunnen gaan als het jaar waarin deze historische traditie nieuw leven wordt ingeblazen.

4. Nieuwjaarsduik Scheveningen (1 januari 2025)
Een van de bekendste nieuwjaarstradities in Nederland is de Nieuwjaarsduik. Op 1 januari wagen duizenden mensen zich in het ijskoude water van de Noordzee, en Scheveningen is zonder twijfel de bekendste plek om dit te doen. Elk jaar verzamelen zich hier meer dan 10.000 mensen, gekleed in oranje mutsen en zwemkleding, om het nieuwe jaar fris en koud te beginnen.

De Nieuwjaarsduik begon in 1960, toen een groep vrienden besloot om op de eerste dag van het jaar een duik in zee te nemen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een massaal evenement, met duiken op meer dan 200 locaties in Nederland, maar Scheveningen blijft de onbetwiste favoriet. Na afloop kunnen deelnemers zich opwarmen met een kop erwtensoep, een traditionele winterse versnapering die perfect past bij deze koude maar feestelijke start van het jaar.

5. IJsfestijn op de Grote Markt in Haarlem (december 2024 - januari 2025)
In het hart van Haarlem vindt elk jaar het IJsfestijn plaats op de Grote Markt. Van eind december tot begin januari verandert dit historische plein in een winterparadijs, compleet met een grote overdekte schaatsbaan, sfeervolle verlichting en gezellige kerstkraampjes. De Grote Markt is een van de mooiste pleinen van Nederland, en de combinatie van schaatsen, kerstversiering en de historische gebouwen rondom, zorgt voor een unieke sfeer.

Het IJsfestijn in Haarlem trekt zowel locals als toeristen aan, en biedt schaatsplezier voor jong en oud. Naast de schaatsbaan is er een uitgebreide kerstmarkt waar bezoekers winterse lekkernijen kunnen proeven en kerstcadeaus kunnen kopen. De winterse sfeer, gecombineerd met de middeleeuwse charme van Haarlem, maakt dit evenement tot een hoogtepunt in de donkere dagen.

6. Sneeuwbal Festival in Utrecht (januari 2025)
Voor wie houdt van muziek en feest in de winter, is het Sneeuwbal Festival in Utrecht een aanrader. Dit festival, dat eind januari 2025 plaatsvindt in het Griftpark, combineert winterse gezelligheid met elektronische muziek. Bezoekers kunnen dansen op de beats van bekende dj’s terwijl ze genieten van sneeuw, vuurkorven en winterse drankjes.

Het Sneeuwbal Festival is uniek omdat het zich volledig afspeelt in de buitenlucht, ongeacht de kou. Bezoekers kunnen zich warmen aan vuurkorven en verwarmde tenten, maar de echte sfeer van dit festival komt tot leven door de combinatie van winterse kou en hete beats. Het festival trekt elk jaar duizenden bezoekers en is een perfecte afsluiter van de feestelijke wintermaanden.

Conclusie
De winter van 2024-2025 biedt in Nederland een scala aan evenementen voor ieder wat wils. Of je nu houdt van kunst en cultuur, kerstsfeer, schaatsen of muziekfestivals, er is altijd wel iets te beleven. Maak je klaar voor een winter vol tradities, nieuwe ervaringen en vooral veel gezelligheid! Op evenementen.nl vind je een overzicht van alle evenementen tijdens aankomende winter.

Amsterdam Light Festival
Centrum Amsterdam, 30 november 2024 t/m 21 januari 2024
Het Amsterdam Light Festival is een winters lichtfestijn voor jong en oud. De historische binnenstad van Amsterdam is ruim 50 winterdagen het sfeervolle decor voor het internationale licht- en waterfestival. Het festival toont verschillende lichtsculpturen, projecties en installaties van hedendaagse (internationale) kunstenaars in de openbare ruimte. De vaarroute toont alle kunstwerken langs en in de grachten van Amsterdam. De wandelroute vond afgelopen jaar plaats op het Amsterdamse Marineterrein.
Meer informatie
Unox Nieuwjaarsduik
Locaties door heel Nederland, 1 januari 2025
De Unox Nieuwjaarsduik is Nederlands bekendste zeeduik ter inluiding van het nieuwe jaar. Een onvergetelijk, oer-Hollands en jaarlijks terugkerend spektakel met deelnemers uit binnen- en buitenland, om het nieuwe jaar fris te beginnen. Voor de vele duizenden dappere, schaarsgekleede helden staat na afloop van dit frisse nieuwjaarsbegin een kop dampende erwtensoep en een prachtige herinnering klaar. Wie gaat er als held het nieuwe jaar in?
Meer informatie
Kerstmarkt Haarlem
Grote Markt Haarlem, 13 t/m 15 december 2024
Gelegen in een historisch decor brengt de traditionele kerstmarkt, die opgesteld staat voor het prachtige gemeentehuis en de schitterende Bavokerk in het hart van Haarlem, u in de juiste stemming voor de feestdagen. Een gevarieerd kerstprogramma met onder andere optredens van verschillende kerstkoren en een kerstconcert op het carillon van de kerk zorgen ook dit jaar weer voor sfeer en gezelligheid. De kerstmarkt loopt dwars door de binnenstad van Haarlem.Tijdens de kerstmarkt stonden ongeveer 350 kramen op en rondom de Grote Markt, klonken de kerst hits uit de speakers en liep er onder andere een Dickensorkest door het centrum. Er was gezellige muziek en er traden diverse koren op door middel van een korenlintfestival. Ook waren er optredens in de Gravenzaal van het stadhuis en in de Sint Bavokerk. Overal stonden kramen met eten en drinken en allerhande snuisterijen. De Schagchelstraat ging weer terug in de tijd met het Straatje van Emma. Dit jaar stond het kerstweekend opnieuw in het teken van sfeer en beleving.
Meer informatie
Sneeuwbal Festival
Park Transwijk, 25 januari 2025
De makers van Lief festival en Geheime Liefde nodigen je uit om naast de zomer nu ook de winter feestelijk te vieren. Samen gaan we sleeën, glühwein drinken, stamppot eten en vooral sneeuwballen.
Meer informatie
Interessante blogs