Limburg versterkt volkscultuur met nieuwe subsidieregels

De Provincie Limburg heeft recent nieuwe subsidieregels ingevoerd om volksculturele tradities en evenementen te ondersteunen. Hiermee wil de provincie waarborgen dat belangrijke Limburgse tradities, zoals carnavalsfeesten, liedjeswedstrijden en culturele festivals, behouden blijven en verder kunnen groeien. Deze initiatieven hebben als doel de Limburgse cultuur zowel binnen als buiten de provincie te promoten.

De nieuwe regels sluiten aan bij het beleid dat eerder dit jaar door de Provinciale Staten is vastgesteld. Dit beleid richt zich op het toegankelijk maken van de Limburgse cultuur en erfgoed voor iedereen. Volgens gedeputeerde Jasper Kuntzelaers van Cultuur en Erfgoed zijn deze evenementen "onmisbaar voor de Limburgse cultuur". Hij benadrukt dat het gaat om tradities zoals de vastelaovend, waarbij de Limburgse taal op kleurrijke wijze klinkt tijdens de vele festiviteiten. "Deze evenementen vieren onze identiteit en dragen deze over op nieuwe generaties."

Dankzij de nieuwe subsidieregels kunnen organisatoren van evenementen zoals de Heiligdomsvaart, het Wereld Muziek Concours (WMC), de Passiespelen en het Draaksteken financiële steun aanvragen. Deze tradities, waarvan sommige pas in 2026 of later plaatsvinden, krijgen nu de kans om zich goed voor te bereiden op de toekomst. “Vrijwilligers spelen een cruciale rol in het levend houden van deze tradities, en zij verdienen onze steun,” aldus Kuntzelaers.

Daarnaast wordt er speciale aandacht gegeven aan de vastelaovend, een centraal onderdeel van de Limburgse cultuur. Evenementen zoals de Boètegewoeëne Boètezitting en het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) kunnen subsidie aanvragen, evenals nieuwkomers zoals de 11devande11de en het Kanón van 't Balkón in Sittard.

Ook grotere culturele festivals met meer dan 2.500 bezoekers krijgen de kans op subsidie, zodat ze hun bereik kunnen vergroten. Deze initiatieven dragen bij aan het versterken van de Limburgse cultuur en het behouden van deze waardevolle tradities. Verdere details over de aanvraagprocedure zijn binnenkort beschikbaar op de website van de Provincie Limburg.

Interessante blogs