De Magie van Wintercircussen

Wintercircussen hebben een rijke historie in Nederland en zijn al meer dan een eeuw een populaire vorm van vermaak tijdens de koude maanden. Oorspronkelijk geïnspireerd door de traditie van kerstmarkten en winterfestivals in Duitsland, werd het concept van een wintercircus voor het eerst geïntroduceerd in Nederland rond het begin van de 20e eeuw. Deze vroege circussen combineerden de warmte van de feestdagen met de magie van het circus, waardoor ze uitgroeiden tot geliefde evenementen bij families.

Historie wintercircussen

De eerste grootschalige wintercircussen, zoals die in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, trokken niet alleen lokale bezoekers, maar ook internationale artiesten die hun spectaculaire acts kwamen vertonen. Gedurende de jaren 1950 en 1960 werd het wintercircus steeds meer een traditie in Nederland, met als hoogtepunt iconische circussen zoals het Wereldkerstcircus in Carré en diverse rondreizende shows. Deze circussen combineren tot op de dag van vandaag traditionele elementen zoals clowns, acrobaten en dierenacts met moderne technieken zoals indrukwekkende lichtshows en live orkesten.

Wat wintercircussen zo bijzonder maakt, is de sfeer: een mix van nostalgie, warmte en spektakel. Het is een ervaring die jong en oud samenbrengt in de donkere wintermaanden. Vandaag de dag zijn wintercircussen nog altijd immens populair in Nederland, met shows die variëren van grote internationale producties tot intieme, lokale evenementen. Dit maakt het een vast onderdeel van de Nederlandse wintertradities.

Hieronder vind je een overzicht van enkele wintercircusen van aankomende winter.

Wereldkerstcircus – Koninklijk Theater Carré, Amsterdam

Van 18 december 2024 tot 5 januari 2025 keert het Wereldkerstcircus terug in Carré. Dit iconische circus, dat zijn oorsprong kent in 1887, is een ware traditie tijdens de feestdagen. Het programma omvat spectaculaire acts zoals luchtacrobatiek, trapezestunts en clowns die de hele zaal aan het lachen maken. Historisch gezien heeft dit circus altijd de crème de la crème van circusartiesten getrokken. Mis vooral de internationaal bekroonde acts niet die elk jaar hun opwachting maken in de piste.

Bezoek de officiële website van het Wereldkerstcircus in Carré

Kerstwintercircus – Parktheater Eindhoven

Het Kerstwintercircus in Eindhoven is een van de oudste en meest iconische circussen in Nederland en viert dit jaar zijn 52e editie. Van 21 tot 29 december 2024 transformeert de Hertog Jan Zaal van het Parktheater in een traditionele circuspiste, met een indrukwekkend programma voor jong en oud. Internationaal gerenommeerde artiesten, zoals de Britse clown Emilion Delbosq, de Italiaanse diabolo-meester Michael Zorzan en de spectaculaire trapeze-artiesten The Flying Henríquez uit Chili, staan garant voor een show vol humor, spanning en sensatie.

Naast de show zelf is er buiten de piste van alles te beleven: een draaimolen, lekkernijen en zelfs een speciale photobooth om het bezoek vast te leggen. Een bezoek aan het Kerstwintercircus is een onvergetelijke ervaring tijdens de feestdagen.

Bezoek de officiële website van Parktheater Eindhoven voor meer informatie

Dordts Wintercircus Royal – Dordrecht

Van 20 december 2024 tot 5 januari 2025 vindt het Dordts Wintercircus Royal plaats in Dordrecht. Deze wintervoorstelling staat bekend om zijn indrukwekkende acrobaten en luchtartiesten, zoals The Flying Matos en Svetlana Belova, een voormalig ster van Cirque du Soleil. Dit circus combineert klassieke circusacts met moderne invloeden en is een hoogtepunt voor jong en oud tijdens de feestdagen.

Bezoek de officiële website van Dordts Wintercircus Royal

Wintercircus Pallasso – Den Bosch

Vanaf 16 december 2024 tot 1 januari 2025 strijkt Wintercircus Pallasso neer in Den Bosch. Dit circus biedt een magische en nostalgische sfeer met acrobaten uit alle werelddelen, waaronder artiesten uit Oekraïne, en de iconische Pallasso clowns. Het circus is een feest voor jong en oud en zorgt met zijn spannende en humorvolle acts voor een onvergetelijke ervaring.

Bezoek de officiële website van Wintercircus Pallasso

Tilburgs Wintercircus – Tilburg

Van 25 januari tot 4 februari 2024 is het Tilburgs Wintercircus terug in de stad. Dit circus staat bekend om zijn spectaculaire acts, zoals de Rodriguez Brothers met hun stunts op de hoge draad. De voorstelling wordt muzikaal begeleid door een groot live circusorkest, wat de show een extra dimensie geeft. Een traditioneel circus vol acrobatiek, dierenacts en natuurlijk de altijd aanwezige clowns.

Bezoek de officiële website van het Tilburgs Wintercircus

Wintercircus Arlette Hanson – Ronde van Nederland

Wintercircus Arlette Hanson toert door heel Nederland en België en is al 39 jaar een begrip. Het circus combineert traditioneel en modern circus in een vrolijke, eigentijdse voorstelling. Dit jaar is het circus uniek doordat het speciale voorstellingen aanbiedt met audiodescriptie voor mensen met een visuele beperking. Een inspirerend voorbeeld van inclusiviteit in entertainment.

Bezoek de officiële website van Wintercircus Arlette Hanson

Etten-Leur Kerstcircus – Etten-Leur

Van 24 december 2024 tot 7 januari 2025 biedt het Kerstcircus in Etten-Leur een familievoorstelling met internationale topartiesten. Bekend om zijn vrolijke clowns en spectaculaire luchtnummers, is dit circus een perfect uitje tijdens de kerstvakantie.

Bezoek de officiële website van het Etten-Leur Kerstcircus

Sinterklaascircus – Helmond

Het Sinterklaascircus in Helmond is een jaarlijks terugkerend spektakel, dat dit jaar plaatsvindt van 20 november tot 4 december 2024. Naast het traditionele Sinterklaasverhaal, worden er ook acrobatische en clowneske acts gepresenteerd. Een perfecte mix van traditie en spanning, speciaal voor de jongste bezoekers.

Bezoek de officiële website van het Sinterklaascircus in Helmond

Haarlems Wintercircus – Haarlem

Van 20 december 2024 tot 5 januari 2025 zal Haarlem weer de thuisbasis zijn voor het Wintercircus in het Burgemeester Reinaldapark. Dit circus brengt een gezellige sfeer vol humor, spectaculaire stunts en klassieke circusnummers. Het is een relatief jong circus, maar heeft zich in korte tijd weten te vestigen als een van de populairste winteruitjes in de regio.

Bezoek de officiële website van het Haarlems Wintercircus

Utrecht Circusfestival – Utrecht

Dit festival, dat loopt van 20 december 2024 tot 7 januari 2025, richt zich op het presenteren van een divers aanbod van circusvoorstellingen, met een mix van traditionele acts en moderne circuskunsten. Internationale artiesten en lokale talenten komen samen in een reeks verrassende shows. Een uniek evenement voor circusliefhebbers die op zoek zijn naar variatie.

Bezoek de officiële website van het Utrecht Circusfestival

Interessante blogs